120 Keniaanse scholen platgebrand

De een na de andere boardingschool vliegt in Kenia in de brand. Al weken lang is er veel onrust op middelbare scholen in Kenia.

07/30/2016

De een na de andere boardingschool vliegt in Kenia in de brand. Al weken lang is er veel onrust op middelbare scholen in Kenia. De oorzaak is nog steeds niet duidelijk.

De hoogste cijfers
Het Keniaanse schoolsysteem kent twee type onderwijs. Publiek -volledig gefinancierd door de overheid- en privaat -gefinancierd door individuen. Het systeem leidt al jaren tot discussie en tot ongelijkheid tussen arm en rijk. Leerlingen van private scholen scoren op examens vaak veel hogere cijfers. En hoge cijfers zijn voor leerlingen zeer belangrijk voor een goede kans op vervolgonderwijs. Voor scholen stijgt het aanzien als de leerlingen hogere cijfers halen. Hierdoor kunnen deze scholen het schoolgeld verhogen en meer winst maken.

Corruptie en fraude
De laatste jaren komen er steeds meer zaken aan het licht van docenten, leerlingen en scholen die frauderen met examens. Sinds de aanstelling van de nieuwe minister voor onderwijs volgen de hervormingen in het onderwijs elkaar snel op. De hervormingen moeten de toenemende fraude en corruptie in het onderwijs een halt toe roepen

Een nieuw systeem
Steeds meer mensen zien in dat de race om de hoogste cijfers niet langer houdbaar is. De maatregelen die genomen worden betreffen o.a. een beperking van de winsten die private scholen mogen maken, verscherpt toezicht op het examenproces en het niet langer publiceren van de schoolresultaten.

Wie heeft er belang bij? 
 Met name de elite die profiteerde van het corrupte systeem lijkt slachtoffer te worden van de maatregelen. Het wordt voor hen steeds moeilijk om leerlingen hoge scores te laten halen. Maar wie achter de branden zit is nog niet duidelijk.

Meer lezen: