Nieuwsbrief december 2016

Open nieuwsbrief in browser   |   Dec 2016 | Reknr: NL48RABO 0127 228 756
 

Volg ons ook via

Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn

In deze nieuwsbrief

  • Gouden Gans 2017
  • Kenneth in Nederland
  • Vumilia
  • Update Toiletgebouw

Stem op Likoni

Woord van de voorzitter

Beste vriend van Stichting Likoni Onderneemt,

De koude en donkere decemberdagen zijn aangebroken. Het eind van het jaar komt in zicht en dus is het tijd om de balans op te maken.

 
Meestal ben ik rond deze tijd van het jaar zelf in Likoni. Om te zien hoe het gaat, om de medewerkers en leerlingen te spreken en om met Kenneth afspraken te maken voor het jaar dat voor ons ligt. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid: Kenneth komt aanstaande zaterdag naar Nederland! Hij komt vertellen over Likoni en zal met sponsoren en iedereen die geïnteresseerd is spreken over wat we in Likoni proberen te bereiken.
 
Er zijn veel dingen waar we dit jaar trots op mogen zijn. Over veel daarvan lees je in deze nieuwsbrief. Zo is het nieuwe toiletgebouw in Likoni bijna klaar, zijn er beurzen voor vervolgonderwijs afgegeven, zijn de examenscores van de kinderen nóg beter dan vorig jaar en presteert oud-leerling Vumilia geweldig op de middelbare school. We hebben grote stappen gezet en ook voor het nieuwe jaar en de komende jaren liggen mooie plannen klaar.
 
We willen de kinderen namelijk kansen op een mooie toekomst blijven bieden. Heel veel dank voor de steun die jij ons het afgelopen jaar daarbij hebt gegeven en we hopen dat we daar ook komend jaar weer op kunnen rekenen! Dat kan al door even te stemmen op de Gouden Gans, waar we kans maken op €10.000,-! Met een klein moeite kunnen we veel voor de kinderen in Likoni betekenen.
 
Hele mooie feestdagen en een spetterend 2017 gewenst,

Frank Hagelstein
Voorzitter Stichting Likoni Onderneemt

Ps. Voor de Gouden Gans verkiezing heb ik een videobooschap gemaakt: bekijk de vlog hier.

 

Gouden Gans verkiezing

Neem jij 30 seconden de tijd om te stemmen op Stichting Likoni Onderneemt?
Met jouw hulp kunnen we €10.000,- winnen voor de Destiny Visionary School!

Wij doen bij Wilde Ganzen mee aan de Gouden Gans verkiezing 2017. Als we winnen, kunnen we komend jaar een Knowledge Center bouwen in Likoni. Dit wordt een bibliotheek en mediatheek waar de kinderen én de buurtbewoners boeken kunnen lenen en internet kunnen gebruiken om kennis te vergaren en te delen. 

Om te winnen hebben we jouw stem nodig. We moeten voor de eerste ronde (tot 31 december) namelijk in de top 10 blijven staan van de bijna 120 stichtingen die meedingen naar de prijs. Op dit moment staan we op plaats 8: help jij ons mee om onze plaats in de top 10 vol te houden? 

Je mag overigens ook met meerdere e-mailadressen stemmen. ;-)

Klik hier en stem direct!
 

Kenneth in Nederland en donateursavond 2 januari

Het is eindelijk zover!
Zaterdag 12 december komt Kenneth aan op Schiphol. Tijdens zijn werkbezoek praten het bestuur van Stichting Likoni Onderneemt en Kenneth over de toekomstplannen voor de Destiny Visionary School.

Naast het maken van plannen, staan ook bezoeken en ontmoetingen op het programma. Zo bezoeken we bijvoorbeeld basisschool Het Baken, middelbare school CSV, is er een ontmoeting bij Wilde Ganzen en spreekt Kenneth op 18 december over het project tijdens een dienst in de Goede Reede. 

Daarnaast willen we Kenneth kennis laten maken met de meer toeristische kant van Nederland en staan daarom ook bezoeken aan Amsterdam, Groningen, Den Haag en Utrecht op de planning. 

Uitnodiging donateursavond 2 januari 2017
Op Kenneth's laatste avond in Nederland organiseren we een donateursavond voor iedereen die zich betrokken voelt bij SLO en het inspirerend vindt om met Kenneth te spreken over het project.

Naast de inhoudelijke gesprekken, heffen we dan het glas op het nieuwe jaar en proosten op het mooie werk wat we samen verricht hebben en nog zullen verrichten in Likoni.

Je bent van harte uitgenodigd voor deze donateursavond!

Wanneer: maandag 2 januari van 20.00 uur tot 22.00 uur
Waar: Restaurant Zeldzaam, J.G. Sandbrinkstraat 1 te Veenendaal
 

 

Resultaten examens

Geweldige resultaten voor Destiny School

Van de zestien leerlingen van Destiny Visionary School zijn er 14 geslaagd. Zij scoorden hoger dan 200 punten (uit de 500) en mogen worden toegelaten tot een middelbare school. De gemiddelde score van  Destiny was 248. Een geweldig score, zeker gezien het gemiddelde van vorig jaar (217 punten) én het landelijk gemiddelde in Kenia dat dit jaar 215 punten was. De hoogste score op Destiny was voor Mwanajuma Zawadi Rashid: zij scoorde maar liefst 381 punten! Hiermee heeft zij, net als Vumilia vorig jaar, kans op het prestigieuze Wings to Fly scolarship.  

Negen jaar ploeteren
Ook Saidi Rama was een van de zestien examenkandidaten. Hij is bijna zestien jaar oud, ambitieus, introvert en heel erg sterk. Negen jaar geleden kwam Frank hem tegen op straat, waar Saidi samen met zijn broertje Ali houtjes verkocht die zij ’s nachts sprokkelden op de markt. Saidi heeft geluk, omdat zijn beide ouders nog leven en hij -ondank het verlies van twee broertjes- ook nog Ali en zijn zusje heeft. Het gezin is echter straatarm en zowel zijn moeder als vader hebben al jaren geen werk.  

Saidi scoort 284 punten
Op 3 december kreeg Saidi net als de andere zestien leerlingen van Destiny Visionary School de resultaten van zijn examen. Hij had 284 punten: een knappe prestatie. Dit was het tweede jaar dat Saidi examen deed. Vorig jaar scoorde hij namelijk 224 punten, waarna hij het bestuur van de school vroeg of hij nog een keer class 8 mocht doen. Dit, omdat zijn score van 224 punten te laag was om in aanmerking te komen voor een beurs voor middelbaar onderwijs. Daarom heeft Saidi het afgelopen jaar hard gewerkt en is zijn score nu sterk verbeterd. 

Helaas is deze score nu nog steeds niet hoog genoeg voor een volledige beurs voor de middelbare school. Omdat zijn ouders geen schoolgeld kunnen betalen, lijkt het erop dat Saidi waarschijnlijk geen vervolgopleiding kan volgen.
De kracht van Saidi vraagt om bewondering. Daarom hopen we een sponsor te vinden die zijn vervolgonderwijs wil betalen. Op die manier krijgt deze jongen hopelijk alsnog de kans zijn dromen verder te verwezenlijken.
 

Examens in Kenia

  • 952021 leerlingen deden afgelopen november examen.

  • 5190 leerlingen scoorden boven de 400 punten.

  • 50,3% van de leerlingen was man, 49,7% was vrouw.

  • De hoogste score door een leerling in Kenia was 437 punten.

  • 1950 leerlingen met een beperking maakten het examen.

  • 21 scholen werden betrapt op examenfraude.

 

Een mooie brief van Vumilia

Van kansarm meisje tot beste van haar klas op de middelbare school

Vumilia was een van de eerste kinderen op de Destiny Visionary School. Frank heeft haar nog leren lezen en schrijven toen SLO net startte. Ze groeide op zonder ouders, samen met haar zus, in een kamer van slechts 9m2.

Vorig jaar deed ze eindexamen, samen met zeven anderen, als eerste lichting van ons schoolproject. Hier scoorde zij zó goed dat ze een beurs kreeg voor een hoog aangeschreven middelbare school. De afgelopen semesters behaalde zij van de 146 leerlingen in de eerste klas tot twee keer toe de hoogste cijfers! 

Kortom, het verhaal van Vumilia geeft de essentie van ons werk goed weer: van kansarm meisje tot een leergierige, hoog-presterende scholier op het voortgezet onderwijs.

We hebben haar daarom gevraagd om een brief te schrijven over haar ervaringen op de Destiny Visionary School en hoe deze school haar kansen voor een betere toekomst heeft gegeven.

Hieronder enkele fragmenten uit haar brief:

My story: Celestine Vumilia Matindi

"I realized myself and knew that I was in school not only to pass exams and become the best but also my life was building this foundation at this school. Having in mind that I was holding my life, I made up my mind, and hit the nail on both ends since I had in mind that prosperity does not just come on a silver plate but I had to work on it."

"My advice to anyone who want to benefit from Destiny is to encourage you to work hard, to do your best, to be disciplined, to be prayerful ad thankful. To be disciplined not only to others but also to yourself. Making sure you respect your friends and teachers. Doing the right, no matter how many people of friends to the wrong."
Klik hier om de hele brief van Vumilia op onze website te lezen
 

Update toiletgebouw

Het afgelopen half jaar heeft het nieuwe toiletgebouw steeds meer vorm gekregen. Hieronder een impressie van de vooruitgang!
 
Heb je opmerkingen of tips?
Dit horen we graag! Stuur ons infoatlikonionderneemt.nl (subject: Opmerking%20of%20tip%20voor%20nieuwsbrief) (een mailtje) of een berichtje via Facebook. Zo kunnen we samen onze berichtgeving verbeteren. 
Forward
Share
Tweet
Share
+1