Nieuwsbrief april 2016

Open nieuwsbrief in browser

Nieuwsbrief april 2016 | Reknr: NL48RABO 0127 228 756

Volg ons ook via

Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn

In deze nieuwsbrief

  • Dienstenveiling
  • Jaarverslag 2015
  • Update vervolgonderwijs

Toiletproject

We zijn op zoek naar sponsoren voor het toiletgebouw. Wil jij sponsoren? Kijk hier!

Beste vriend van SLO,

In Likoni zit het eerste semester van 2016 er al weer op nadat op 4 januari de deuren na de vakantie weer open gingen. Elke paar maanden ontvang ik een e-mail van Patrick, de hoofdmeester van het project. Hij geeft dan een update over hoe het gaat en hij geeft aan waar wij hen kunnen ondersteunen. Patrick beschrijft in zijn mail wat goed gaat, maar natuurlijk ook de dingen die beter moeten. Één van de dingen die beter kan, heeft te maken met cultuurverschil tussen Kenia en westerse landen, zoals Nederland. Het is een mentaliteit die de mensen op het project in de weg kan zitten, maar die lastig te veranderen is. Denk daarbij aan op tijd komen op het werk, het goed schoonhouden van de school en het houden aan gemaakte afspraken. Dit zijn dingen die wij in Nederland belangrijk, logisch en normaal vinden, maar die in Kenia voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Over dit probleem en over eventuele oplossingen heb ik vaak gesprekken met Kenneth, die al jaren vrijwillig de bestuursvoorzitter van het project in Likoni is en sinds 2007 is hij ook een goede vriend van mij.Vaak voeren wij discussies over verschillen tussen Kenia en Nederland. Waarom de cultuurgerelateerde mentaliteit in Kenia niet makkelijk te veranderen is, terwijl er wel zoveel goede intenties zijn. Voor mij is het makkelijk, omdat ik allebei de landen goed ken.Voor Kenneth niet, hij is nog nooit buiten Oost-Afrika geweest. In december gaat dat veranderen: Kenneth komt dan voor twee weken naar Nederland! Ik kijk er erg naar uit en hoop dat wij een waardevolle tijd in Nederland zullen hebben.Frank Hagelstein,

Voorzitter stichting Likoni Onderneemt

Dienstenveiling De Goede Reede

Op 6 maart vond in De Goede Reede te Veenendaal de dienstenveiling plaats ten behoeve van stichting Likoni Onderneemt. Al weken vóór deze datum konden gemeenteleden aan de organisatie doorgeven welke dienst(en) zij aanboden. De indrukwekkend lange lijst aangeboden diensten werd uitgereikt zodat eenieder alvast kon bekijken waarop hij of zij zou willen bieden. Na de kerkdienst was het dan zover en kwamen de gemeenteleden bijeen om fanatiek te bieden op aangeboden diensten en producten.


Het grote aanbod was heel divers: van appeltaart en oliebollen, naar een workshop handwerken, koken of paasversiering maken, maar ook boottochten, sportieve activiteiten en overige lessen in hobby’s kwamen onder de hamer. Bovendien werden dit jaar partijen succesvol aan elkaar gekoppeld. Zo kon iemand met een specifieke vraag, zoals het graag krijgen van les in het werken met Windows-Excel of het laten uitvoeren van een klus in of om het huis, een oproep doen die beantwoord werd door een gemeentelid.De veilingmeesters waren zeer bedreven in het vinden van de juiste 'match' en in het presenteren van de aangeboden diensten. Bijna alle diensten vonden dan ook gretig aftrek en onder het genot van een kopje koffie, een plak cake en een kom soep werd er veel gelachen.Het resultaat was bovendien prachtig en ver boven verwachting: de voorlopige teller kwam maar liefst boven de €4.000,-! Dat is geweldig en dit geld wordt ingezet voor de bouw van het toiletgebouw (zie verder op in deze nieuwsbrief).Alle aanbieders en bieders: hartelijk bedankt!

Impressie van de dienstenveiling voor Likoni

Toiletgebouw project - help je mee?

Dit jaar nog willen we een nieuw toiletgebouw bouwen op het terrein van de Destiny Visionary School. Omdat de school de afgelopen jaren is gegroeid en er dus meer leerlingen zijn, voldoen de huidige toiletten niet meer. Voor een betere hygiëne en om alle kinderen in staat te stellen naar school te gaan, zijn nieuwe toiletten noodzakelijk. De voorbereidingen voor het nieuwe gebouw zijn in volle gang: de bouwtekeningen zijn klaar en veel partijen hebben al een financiële bijdrage geleverd.Van de benodigde 18.000 euro is nog slechts 5.000 euro nodig om het toiletgebouw daadwerkelijk te kunnen bouwen. Help jij mee ons doel te bereiken?Een bijdrage kun je leveren op onze website.

Even voorstellen: Esther Kembi

Esther hoorde over de Destiny Visionary School toen ze kwam wonen in Likoni en een gesprek aanvroeg met Kenneth om te vragen of haar zoon er les kon krijgen. Gelukkig kreeg haar zoon inderdaad de kans om onderwijs te volgen op de Destiny Visionary School en zelf doceert Esther nu al weer drie jaar aan de school. Haar persoonlijke motivatie om les te geven haalt ze uit de kinderen: zij wil hen vriendschap en vrijheid laten ervaren en ze tegelijkertijd aanmoedigen op de momenten ze even geen kansen voor de toekomst meer zien. Esther is van mening dat het haar taak als docent is om de kinderen een goede opleiding en begeleiding te geven, zodat ze als burgers een goede bijdrage kunnen leveren aan Kenia en aan de wereld. 

Jaarverslag en financieel overzicht

Het jaarverslag van 2015 is afgerond en gepubliceerd op onze website. Benieuwd naar onze activiteiten en resultaten van 2015? Dan is het jaarverslag hier te lezen.Het jaarverslag in het kort:

● Het project heeft ook in 2015 stappen vooruit gezet, o.a. door de nieuw aangekochte ruimte voor een extra speelplaats en doordat de behaalde examenresultaten van de leerlingen heel goed zijn ten opzichte van de scores van leerlingen van vergelijkbare scholen. Bovendien werd de Destiny Visionary School gecertificeerd als erkende school.

● Het schoenenproject, waarbij Jonathan Wisgerhof de 60 van Texel liep om zo elke leerling een paar schoenen te geven, was een groot succes.

● De plannen voor een nieuw toiletgebouw zijn klaar om gerealiseerd te worden, in 2016 zal de stichting hiervoor verdere financiële steun gaan werven.

● In 2015 is SLO er goed in geslaagd de bestaande relaties te behouden. Zo is de samenwerking met de Goede Reede en Wilde Ganzen voortgezet en zijn er ook vanuit andere bedrijven en personen mooie initiatieven aangedragen om een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het project in Likoni.

● In 2015 zijn we er niet in geslaagd het aantal vaste donateurs aanmerkelijk te vergroten. We hopen in 2016 een groei te kunnen bewerkstelligen in het aantal vaste donateurs.

● Met jouw hulp hopen we van 2016 weer een prachtig jaar te maken en onze steun aan het project in Likoni met mooie resultaten voort te zetten!

Starten met vervolgonderwijs dankzij sponsoring

De eerste twee lichtingen leerlingen hebben inmiddels examen gedaan op de Destiny Visionary School (december 2014 en december 2015). Onderwijs vervolgen op de middelbare school is voor de leerlingen een belangrijke stap om uiteindelijk een goede toekomst tegemoet te gaan. 

Een aantal oud-leerlingen met excellente schoolprestaties heeft gelukkig een lokale beurs gekregen waarmee het schoolgeld voor de middelbare school betaald kan worden. Prachtig natuurlijk, maar er zijn meer leerlingen die vervolgonderwijs willen volgen en die het schoolgeld helaas zelf niet op kunnen brengen. 

 

Om ook voor die leerlingen vervolgonderwijs mogelijk te maken, ontving SLO een aantal jaar geleden al een gift, die daarvoor specifiek gereserveerd is. Met dit geld kunnen nu zeven leerlingen gesponsord worden gedurende hun volledige middelbare schooltijd.

 

De praktische uitvoering van dit project is in handen van Kenneth die, na overleg met het bestuur van SLO, aanmeldformulieren voor de leerlingen heeft gemaakt. Aan de hand van de ingevulde en ingeleverde formulieren wordt bepaald welke leerlingen in aanmerking komen voor de sponsoring.

 

Op dit moment heeft Kenneth van vijf van de zeven leerlingen die vervolgonderwijs willen volgen het formulier ingevuld teruggekregen en voor deze leerlingen het eerste kwartaal aan schoolgeld betaald. Nadat de scholen de eerste cijferrapportages van de leerlingen naar Kenneth hebben gestuurd, wordt het schoolgeld voor het volgende kwartaal overgemaakt.

 

Wij streven er naar zoveel mogelijk leerlingen die examen doen op de Destiny Visionary School de mogelijkheid te bieden om naar de middelbare school te gaan. Voor slechts €12,50 aan maandelijks schoolgeld per leerling is dat al mogelijk.Help jij deze kinderen de volgende stap te zetten in hun opleiding? Ga dan naar onze website en sponsor hen!

Overlijden leerling Mariam Bariatu (12)

Op 29 maart ontvingen we bericht van Kenneth dat één van de leerlingen van de Destiny Visionary School, Mariam Bariatu, op twaalfjarige leeftijd is overleden door een epileptische aanval. Hoewel ook in Kenia epilepsie geen dodelijk afloop hoeft te hebben, is het toch mis gegaan in het geval van Mariam. Iedereen van de gemeenschap van de Destiny Visionary School is erg door haar overlijden geraakt.

Kort nieuws:

Brief Patrick en KennethPatrick schreef een mail met daarin een update over het eerste semester in Likoni. Ook benieuwd naar hoe het er gaat? Lees dan hier het bericht.Ook Kenneth stuurde een bericht, maar dan over de mogelijkheden die ouderonderwijs biedt voor de ontwikkeling van de gemeenschap in Likoni en het belang van oudereducatie bij het voorkomen van letsel of zelfs het overlijden van kinderen. Lees hier de mail van Kenneth. Oiko CreditMet dank aan alle trouwe sponsoren is de Destiny Visionary School behoorlijk gegroeid. Deze groei heeft ook een toename van geldstromen en reserveringen tot gevolg. Denk hierbij aan doelreserveringen zoals voor het toiletgebouw, dat later dit jaar gerealiseerd moet worden. Daarnaast is er een algemene reserve om onverwachte kosten op te kunnen vangen, zoals bijvoorbeeld de kosten voor nieuwe overheidseisen waar de school aan moet voldoen, zoals in 2015 het geval was.Stichting Likoni Onderneemt gaat deze niet direct benodigde tegoeden onderbrengen bij Oiko Credit. Net zoals bij reguliere banken wordt dit geld uitgezet, waarvoor rente vergoed wordt. Oiko Credit kiest ervoor dit geld uitsluitend voor microkredieten voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te gebruiken. Zij zijn al ruim 40 jaar actief in 69 landen. Op deze link zijn mooie voorbeelden te zien van projecten gesteund door Oiko Credit. Diner RoulantOp 4 juni wordt vanuit de Goede Reede een Diner Roulant georganiseerd waarvan de opbrengst naar stichting Likoni Onderneemt gaat.  Voor het driegangendiner reizen de gasten per gang van tafel naar tafel, waardoor er telkens nieuwe tafelgenoten zijn en nieuwe gastheren/gastvrouwen. Voorgaande edities van het Diner Roulant waren erg geslaagd, dus het belooft weer een fijne avond te worden.Meer informatie over deze avond of gelijk aanmelden als kok of gast? Dat kan via  de website van De Goede Reede. Eet smakelijk!

TVtip: De UitdagingIn samenwerking met het Liliane fonds maakte SBS6 een reportage over het lot van Afrikaanse albinokinderen. Omdat hun uiterlijk vaak niet gezien wordt als een aandoening, maar als een vloek, worden deze kinderen ernstig bedreigd in hun veiligheid. Hoewel dit programma zich richt op kinderen in Tanzania, is dit een probleem dat ook in Kenia speelt.Het televisieprogramma 'De Uitdaging' werd op 23 maart uitgezonden en is een aanrader.
Forward
Share
Tweet
Share
+1