De stichting

Wat is stichting Likoni Onderneemt?

Stichting Likoni Onderneemt

Wij zijn een kleine Nederlandse stichting die door directe en persoonlijke betrokkenheid de inwoners van een arme wijk in Kenia ondersteunt door het faciliteren van onderwijs, kennisoverdracht en werkgelegenheid. Daartoe geeft stichting Likoni Onderneemt financiële ondersteuning aan het Destiny Children's Center, waarvan de Destiny Visionary School een belangrijk onderdeel is.

Aanleiding voor de start van de stichting

In 2007 reist de 19-jarige Frank Hagelstein naar Kenia om zes maanden de lokale bevolking te ondersteunen in onder andere Nairobi. Na drie maanden komt hij terecht in Mombasa, waar hij in de bus per toeval in gesprek raakt met een vrouw, Mama Ken (moeder van Kenneth), die in de sloppenwijk Likoni woont. Voor Keniaanse begrippen is Mama Ken oud, namelijk ver in de 50. Nadat haar kinderen uit huis gingen, stelde zij haar woning open voor de kinderen uit de buurt. Om dat goed te kunnen doen, richtte Mama Ken een stichting op: Destiny Children's Center, waar ze hard werkt en soms hulp krijgt van lokale vrijwilligers. De kinderen, die van ver naar de school komen gelopen (soms zelfs drie kwartier lopen zonder schoenen), hebben vaak geen ouders of komen uit eenoudergezinnen. Meestal hebben ze niet ontbeten en ook geen eten en drinken mee voor op school. Frank wordt geraakt door de levensomstandigheden van deze kinderen en besluit samen met Mama Ken te gaan werken om hen een betere toekomst in het vooruitzicht te stellen. Al snel komt hij erachter dat veel meer hulp nodig is dan de hulp die op dat moment geboden wordt.

Frank en Mama Ken willen allereerst graag een stenen schoolgebouw neerzetten, omdat de lessen op dat moment worden gegeven in een takkenhut. Om dat te realiseren vraagt Frank financiële hulp van vrienden en familie in Nederland, dankzij wie er voldoende geld wordt opgehaald voor de start van de bouw van de eerste drie klaslokalen. De bouw daarvan wordt in de drie daaropvolgende maanden gedaan door lokale klusjesmannen. In augustus 2007 is de officiële opening van het schooltje. Op dat moment is het leerlingenaantal opgelopen van zeven tot veertig kinderen.  

Terug in Nederland wil Frank de kinderen in Likoni en Mama Ken structureel blijven ondersteunen. Het idee ontstaat om een stichting op te richten met dat als doel. Met behulp van bestuursleden Nicoline Adèr, Margreet Mandersloot en Petra Peters wordt in 2009 Stichting Likoni Onderneemt opgericht.

Sinds 2009 heeft de school zich ontwikkeld tot een officieel erkende Keniaanse basisschool waar elke dag meer dan 300 kinderen naar school gaan. Vanuit Nederland blijft stichting Likoni Onderneemt de kinderen, de medewerkers van de school en de inwoners van Likoni ondersteunen.